CuriosDemenţa, boala care ameninţă românii

Citez dintr-un articol apărut azi în ziarul Adevărul.
Psihiatrii estimează că circa 300.000 de persoane sunt deja afectate de maladia Alzheimer

Caracterizată prin tulburări de memorie, de vorbire şi de comportament, boala Alzheimer este cea mai comună formă de demenţă la vârstnici.

Obiceiurile alimentare nesănătoase şi sedentarismul fac ca tot mai mulţi români să sufere de boli cronice. Una dintre acestea este şi maladia Alzheimer, cea mai comună formă de demenţă, cauzată de leziuni ale creierului.

Potrivit prof. Ovidiu Băjenaru, preşedintele Societăţii Române de Neurologie, deşi nu există un tratament care să poată vindeca boala, diagnosticarea precoce şi începerea urgentă a tratamentului sunt extrem de importante pentru evoluţia ulterioară a bolnavului.

Diagnostic tardiv

Pierderea memoriei, tulburările de vorbire, imposibilitatea de a recunoaşte obiecte uzuale, agitaţia şi agresivitatea verbală sunt numai câteva din simptomele Alzheimer. Din păcate, în cele mai multe cazuri, diagnosticul este pus în faze medii şi grave ale bolii, când este mai greu de tratat.

“Rudele persoanelor bolnave trec prin cinci etape diferite din momentul în care încep să observe modificările de comportament: negare, implicare excesivă care duce la epuizare, furie, reacţie de vinovăţie şi culpă şi abia în cele din urmă de acceptare”, a precizat medicul psihiatru Cătălina Tudose, preşedintele Societăţii Române de Alzheimer.

Sistemul sanitar, depăşit de situaţie

În afară de diagnosticarea târzie, bolnavii de Alzheimer mai au de suferit şi de pe urma lipsei unităţilor de îngrijire.

„Demenţa este recunoscută ca handicap, dar nu şi ca boală de sănătate publică. Viaţa unei familii în care există un bolnav de Alzheimer se schimbă radical, deoarece el trebuie supravegheat în permanenţă. De aceea, trebuie să sprijinim aceste familii prin înfiinţarea de servicii comunitare sau cămine-spital. Sistemul sanitar nu poate face faţă singur acestor nevoi”, a adăugat dr. Tudose.

În ceea ce priveşte tratamentul Alzheimer, cea mai nouă terapie este cea sub formă de plasture, care se aplică o dată pe zi, pe spate, pe torace sau pe braţe. Substanţa activă – rivastigmina – se absoarbe treptat prin piele.

Statisticile sunt învechite

Cu toate că nu există un studiu epidemiologic recent în ceea ce priveşte prevalenţa Alzheimer, oficial în ţara noastră sunt 30.000 de persoane cu acest diagnostic. Specialiştii estimează însă că de zece ori mai mulţi români au această formă de demenţă. Tratamentul unui bolnav de Alzheimer pentru un an ajunge la circa 4.500 de lei, în timp ce costurile de îngrijire, la 11.250 de lei.

About these ads

Trackbacks & Pingbacks

Comentarii

 1. * ciupanezul says:

  Din cateve experiente, neplacute bineinteles, in aceasta branse , medicina , nu pot sa am incredere in ceea ce zic doctorii, nici macar o iota. Nu ma mira faptul ca aceasta boala ne caracterizeaza, dar oricum, parca, nu miroase a bine. Pentru faza de inceput , care aparatine de aceasta boala , daca imi aduc bine aminte , se recomanda Prozac care dupa cum, al dracu’ de bine stiti, nu avea aboslut nici cel mai mic efect, insa se faceau bani frumosi din comerciazilarea medicamentului !
  snip3r, zi tu tata = Romania, Just Bussines !

  | Răspunde Posted 6 years, 3 months ago
 2. * ciupanezul says:

  Ba’ sniperica, daca tot nu te mai prind io pe net, zi-mi aici! Contul la site-ul hyperion, ti-l dau ei la inceperea cursurilor, sau exista posibilitatea sa il poti face, cumva, pe net !Doamna profesoara, poate ma ajutati dumneavoastra cu un raspuns mititel :D

  | Răspunde Posted 6 years, 3 months ago
 3. * alexenescu says:

  ciupanezule eu cred ca te stresezi prea tare.
  anul universitar incepe pe 1 octombrie. pana atunci relaxeaza-te si nu te mai gandi la scoala.
  contul se face dupa inceperea anului. dar procedura dureaza destul de mult asa ca s-ar putea sa ajungi in anul 3 si sa nu ai inca acest cont. :)

  | Răspunde Posted 6 years, 3 months ago
 4. * ciupanezul says:

  bun:D perfect, acum chiar nu mai am nelamuriri, pot sa stau linistit :D

  | Răspunde Posted 6 years, 3 months ago
 5. * snip3r says:

  ciumpanezule …asa s-a grabit si socra-mea taticu. Ciocu mic si joc de glezne :D Stai flex! :d

  | Răspunde Posted 6 years, 3 months ago
 6. * ciupanezul says:

  si daca s-a grabit soacra-ta ce a obtinut ? :D s-a ales cu unu’ ca tine :D

  | Răspunde Posted 6 years, 3 months ago
 7. * BlogNews says:

  Nu sunt cam multi 30.000 numai in romania?

  | Răspunde Posted 6 years, 3 months ago
 8. * alexenescu says:

  @BlogNews

  Pare mult. Insa din pacate tind sa cred ca e adevarat. Spun asta dintr-o nefericita experienta personala care m-a determinat sa ma interesez in legatura cu aceasta boala. Se pare ca la batranete, aproape 60% din oameni dezvolta o forma de alzheimer. De aici probabil si statistica din articol. Si e foarte posibil sa fie mai multi fiindca nu toti cei care sufera de aceasta boala sunt inregistrati si beneficiaza de tratament de specialitate.
  In alta ordine de idei, bine ai venit pe blog, multumesc pentru post. Te mai astept.

  | Răspunde Posted 6 years, 2 months ago


Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: